Veelgestelde vragen – opleiding Pedagogiek 0-13 jaar

Informatie voor:

Is alleen de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar voldoende om te kunnen werken in de kinderopvang?
Is het certificaat van de bijscholing Pedagogiek 0-13 jaar erkend?

Ja, Pedagogiek 0-13 jaar staat op de lijst van het FCB als erkende scholing.

Mogen de deelnemers van deze opleiding intallig ingezet worden?

Per organisatie wordt hier verschillend mee om gegaan, met name vanwege de werkdruk momenteel in de kinderopvang. Het heeft de voorkeur om boventallig ingewerkt te worden. Is dit niet mogelijk, zorg er in ieder geval voor dat er voldoende tijd wordt vrijgemaakt om de praktijkopdrachten te maken.

Is er een plek nodig om op een groep te staan tijdens de opleiding?

Ja, voor deze opleiding is het van belang dat je de opgedane kennis in de praktijk gaat uitoefenen. Daarom is een plek bij een kinderopvangorganisatie of buitenschoolse opvang noodzakelijk om de opleiding te kunnen volgen. Je voert hier bij voorkeur boventallig opdrachten uit op de groep.

Wat moet ik voorbereiden voor de 1e en 2 bijeenkomst?

Voorbereiding bijeenkomst 1
In de online leeromgeving vind je het vooraf opgenomen webinar en e-learning 1. Je volgt ze waar en wanneer het jou uitkomt, zolang het maar 3 weken voor de eerste bijeenkomst is. Je hebt namelijk tijd nodig voor het uitvoeren van de opdrachten.

Voorbereiding bijeenkomst 2
Voor de tweede bijeenkomst volg je e-learning 2 (vol met leuke video’s en oefeningen) en maak je praktijkopdrachten. Zo leer je nog veel meer over de pedagogiek en jouw functie als pedagogisch medewerker. Je doorloopt deze in jouw eigen tempo, voordat je de tweede bijeenkomst bijwoont.

Is een BSO-groep ook geschikt om de opdrachten uit te voeren op de groep?

De buitenschoolse opvang is ook geschikt om opdrachten boventallig op de groep uit te voeren. Wel raden wij aan om altijd mee te draaien op een groep waar je later ook wilt gaan werken. Dus als je in de kinderopvang voor groepen van 0-4 jaar gaat werken, je daar ook de praktijkopdrachten uitvoert en bij voorkeur boventallig meedraait.  

Is een stageovereenkomst nodig?

Nee, omdat de opleiding maar een korte doorlooptijd heeft, is een officiële stageovereenkomst niet van toepassing. Het is aan de organisatie hoe dat juridisch geregeld wordt met de deelnemer. De startopdracht in de leeromgeving lijkt een beetje op een stageovereenkomst, waarin afspraken worden gemaakt met de pedagogisch coach. Een VOG is wel noodzakelijk, deze vraagt de kinderopvanglocatie aan.

Bij sommige kinderopvangorganisaties krijgen de deelnemers een (tijdelijk) contract in de functie van ‘pedagogisch medewerker in opleiding’, waarin slagen voor deze opleiding als voorwaarde is gesteld. Maak hier zelf met elkaar afspraken over.

Worden de praktijkuren op de groep betaald?

Het is aan de kinderopvangorganisatie hoe dit wordt geregeld.

Wat als ik de bijeenkomst niet kan bijwonen?

Voor de accreditatie is het van belang dat je alle bijeenkomsten bijwoont. Is dit door overmacht niet mogelijk? Dan zal Kans² je proberen onder te brengen bij een andere groep. Soms kan dit even duren en soms betekent dit dat je bij een groep ergens anders in het land instroomt. We rekenen €100,- aan administratiekosten voor het organiseren dat je zo snel mogelijk weer verder kunt met de opleiding.  

Volg je de versie met een webinar? Dan is het niet mogelijk om een bijeenkomst te missen. Toch verhinderd bij de eerste bijeenkomst? Dan proberen we je zo spoedig mogelijk in een andere groep te plaatsen. Mis je de laatste bijeenkomst, dan volg je deze in een andere groep op onze locatie in Utrecht. We brengen in beide gevallen € 100,- administratiekosten in rekening.

Voor de GGD heb ik een bewijs aan aanmelding voor de opleiding nodig. Hoe vraag ik dit aan?
Mijn vraag staat er niet bij?