VVE-training Uk en Puk

Inschrijven wachtlijst

Samen met Puk

Hoe daag je het jonge kind uit? Tijdens de training VVE Uk en Puk leer je hoe je doelgericht de ontwikkelingskansen van het jonge kind kan vergroten. In de activiteiten staat pop Puk centraal en vormt de schakel tussen de kinderen en de pmā€™er.
Tijdens de training leer je met het programma werken. Je leert hoe je de themaā€™s vormgeeft en aanbiedt, zodat je spelenderwijs kansen biedt om leerervaringen op te doen.

Waarom deze training?

Voor jonge kinderen staat spelen gelijk aan leren. Tijdens spel leer je enorm veel! Daarom staat spelen centraal in het VVE programma Uk & Puk. De activiteiten stimuleren de sociaal-emotionele vaardigheden, de motorische en zintuiglijke vaardigheden en de spraak- en taalvaardigheid van kinderen. Daarbij staat de pop Puk centraal.

Een belangrijk onderdeel van de training is het opbrengstgericht werken aan de hand van Data, Duiden, Doelen, Doen. Deze stappen helpen je om een programma aan te bieden die aansluit op de ontwikkelingsbehoeften van de verschillende kinderen in jouw groep. Dit zorgt ervoor dat jouw aanbod niet alleen maar leuk is, maar ook een waardevolle aanvulling is op de ontwikkeling van het jonge kind.

Wat je gaat leren

 • Werken met de methode Uk en Puk;
 • Verschillende fasen in de taalontwikkeling en hoe je kinderen stimuleert op gebied van taal;
 • Wat zijn goede boeken voor welke leeftijd en wat je er allemaal mee kunt doen;
 • Manieren van hoe je activiteiten kunt aanbieden;
 • Observeren van kinderen;
 • De brede ontwikkeling van kinderen volgen en stimuleren;
 • Kijken naar het spel en speelgoedaanbod;
 • Wat rekenprikkels zijn en hoe je deze kan stimuleren;
 • Aansluiten in de belevingswereld van kinderen;

“ā€˜Uk & Puk biedt richting en houvast voor de pmā€™er. Hoe leidt je de activiteiten in? Wat doe je in de activiteit? En hoe rond je af? Het is inzichtelijk welke ontwikkelingsgebieden je met de activiteiten stimuleert. Daarbij is de inbreng van het kind leidend.”

ā€” Uk & Puk trainer Viola Kruithof

Programma

Totaalprogramma Uk & Puk is bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Ieder thema duurt 6 weken, hierin staan 12 activiteiten centraal, waarvan er elke week 2 worden aangeboden. Ze zijn zowel voor de kleine groep, grote groep en individueel toepasbaar en waarborgen de SLO-doelen. Ook is er differentiatie in leeftijd; de activiteiten worden uitgewerkt voor de baby,- dreumes,- en peuterleeftijd. Het is met name gericht op rekenprikkels en de taal-, motorische, en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Je gaat aan de slag met de volgende thema’s:

 1. Introductie van Uk & Puk
 2. Planning en organisatie
 3. Interactievaardigheden
 4. Sociaal-emotionele ontwikkeling
 5. Spel, speelleeromgeving en themahoeken
 6. Spraak-taalontwikkeling
 7. Motorische en zintuiglijke ontwikkeling
 8. Kunstzinnige oriƫntatie
 9. Rekenprikkels
 10. Resultaatgericht werken
 11. Werken met boeken
 12. Ouderbetrokkenheid
 13. Presentaties en certificering

Werkwijze

Met deze training leren de deelnemers met het programma Uk & Puk werken. Ze leren hoe je de diverse themaā€™s vormgeeft en aanbiedt, zodat zij kinderen spelenderwijs kansen bieden om leerervaringen op te doen.

Tijdens de bijeenkomsten worden ervaringen gedeeld, vragen gesteld en nieuwe kennis opgedaan. Onder leiding van een deskundige trainer komt er theorie aan bod en worden de (praktijk)opdrachten nabesproken. Het zijn interactieve bijeenkomsten waarbij er direct geoefend wordt met de theorie door middel van actieve werkvormen. Zodat de deelnemers ook de gelegenheid krijgen om van elkaar te leren en vooral elkaar te inspireren. Dus vooralĀ leren door te doen!

Met behulp van videobeelden, die gemaakt worden tijdens de groepsbezoeken, krijg je feedback op jouw handelen en manier van werken. Ook worden er groepsbezoeken ingepland, waarin jij en jouw collegaā€™s feedback krijgen over wat er goed gaat en waar je op zou kunnen letten. Er wordt ook 3 keer een quickscan gemaakt, waarin zowel naar handelen van pedagogisch medewerkers, als naar materiaal en inrichting gekeken wordt. De uitkomsten hiervan worden besproken.

Instroomeisen

Wij vinden dat je vooral leert door te doen. Dit betekent niet alleen bijeenkomsten volgen, maar juist het geleerde direct oefenen in de praktijk. Daarom vragen we daarnaast het volgende:

 • Je bent werkzaam bij een kinderopvangorganisatie
 • Je hebt binnen deze kinderopvangorganisatie toegang tot de groep (je hebt een geldig VOG)
 • Je mag bij deze kinderopvangorganisatie praktijkopdrachten uitvoeren op de groep
 • De kinderopvangorganisatie staat erachter dat jij je laat bijscholen op het gebied van VVE
 • De pedagogisch coach van jouw kinderopvangorganisatie maakt tijd vrij om met jou de coachgesprekken te voeren
 • Bij de kinderopvangorganisatie waar je werkt, mag je filmen op de groep. We helpen je tijdens de opleiding de officiĆ«le toestemming te organiseren.

Niveau en vrijstellingenbeleid

MBO-3 diploma gericht op de kinderopvang. Voor deze training geldt geen vrijstellingenbeleid.

Studiebelasting

13 bijeenkomsten verspreid over ongeveer een jaar. De totale studiebelasting is ongeveer 80 uur inclusief bijeenkomsten en (praktijk)opdrachten.

Certificaat

Na het volgen van deze training ontvangen de deelnemers een certificaat van de training (uit naam van de CED-groep).

Of heb je interesse in een ander VVE-programma?

Peuters houden van spelen, leren en ontdekken. Hoe zorg je voor een pedagogische basis en een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving voor hen om te leren? Programmaā€™s als Basistraining Vier VVE, VVE Uk & Puk, Startblokken of Piramide helpen de pmā€™er om jonge kinderen goed te begeleiden. Welk programma past bij jouw organisatie? Incompany te volgen vanaf 10 deelnemers.

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Deze training wordt ook incompany aangeboden. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Ik wil meer informatie over een incompany training

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha