Opleiding Pedagogiek 0 tot 13 jaar

Vanaf 795 exclusief btw

Bekijk startdata

In het kort

Behaal jouw aanvullend certificaat

Wil jij als pedagogisch medewerker werken bij een kinderdagverblijf of BSO en voldoet je diploma niet (helemaal) meer? Met onze verkorte opleiding Pedagogiek 0-13 jaar kan jij snel gekwalificeerd aan de slag met een rugzak vol pedagogische kennis en vaardigheden. In combinatie met meer dan 99 verschillende diploma’s kwalificeert deze erkende aanvullende scholing voor de functie van pedagogisch medewerker.

Start direct: bekijk het vooraf opgenomen webinar

 • Start waar en wanneer het jou uitkomt met het vooraf opgenomen webinar van onze ervaren trainer Anne. Je volgt deze in onze online leeromgeving.
 • Ook doorloop je een e-learning en maak je praktijkopdrachten.
 • Daarna volg je twee klassikale bijeenkomsten met een trainer op locatie.
 • Dus meer flexibiliteit!

De opleiding bevat alles wat jij als zijinstromer nodig hebt om een vliegende start te maken als pedagogisch medewerker. Telkens wordt de vertaalslag gemaakt van pedagogische theorie naar jouw pedagogisch handelen in de praktijk. Want daar gaat het natuurlijk allemaal om!

Deelnemers over de opleiding

“Ik had verwacht van deze opleiding dat ik veel ‘oja-momenten’ zou hebben. Maar in de loop der jaren is er toch wel het een en ander veranderd.”

Lauren – pedagogisch medewerker

“Het webinar sluit goed aan op de praktijkopdrachten en de live bijeenkomsten.”

Daimy – pedagogisch medewerker

De e-learning en het webinar waren opgeknipt in meerdere stukjes, dat was fijn! Zo hield ik mijn concentratie.”

Soraya – pedagogisch medewerker

“Er komen veel verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan pedagogische stromingen en het pedagogisch beleid. Het is fijn dat je goed inzichtelijk krijgt wat de visie van de organisatie is en hoe de organisatie werkt, zodat je dit zelf bewust mee kunt nemen in je werkzaamheden op de groep.”

Aisha – pedagogisch medewerker

Wist je dat?

*Het NCKO doet onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van Nederlandse kinderopvang en heeft de interactievaardigheden ontwikkeld. Samen met het werkveld zijn er voor de opleiding filmopnames gemaakt van pedagogisch medewerkers. Zo leer jij de interactievaardigheden goed herkennen en inzetten in jouw dagelijkse werk.

Programma

De opleiding bevat:

 • Persoonlijke begeleiding van de trainer;
 • Verschillende opleidingsvormen: webinar, e-learning, praktijkopdrachten en klassikale bijeenkomsten;
 • Heel veel praktijkvoorbeelden, zowel foto’s als video’s, speciaal gemaakt in samenwerking met de kinderopvang;
 • Theorie die direct toepasbaar is op de groep.

In totaal ben je ongeveer 3 maanden met de opleiding bezig. Lees hieronder wat je bij de verschillende onderdelen kunt verwachten. 

Zodra jij je aanmeldt voor de opleiding, ontvang je direct de inloggegevens voor de online omgeving. Je kunt dan meteen starten met de voorbereidingen voor de 1e bijeenkomst

Vooraf opgenomen webinar 2-4 uur

De opleiding start met een vooraf opgenomen webinar van onze ervaren trainer Anne Bijsterbosch. Deze volg je waar en wanneer het uitkomt. Hierin ga je niet alleen luisteren, maar ook actief aan de slag. Zoals het beantwoorden van vragen die Anne stelt en het uitvoeren van kleine opdrachten. Ze vertelt je ook hoe de opleiding eruit ziet en wat er van jou wordt verwacht in de opleiding.

Bij de startdata staat de uiterste datum om het webinar te volgen. Dit in verband met de opdrachten die je moet uitvoeren voor de 1e bijeenkomst.

E-learning: 10-15 uur

Je volgt daarnaast geheel zelfstandig een e-learning vol voorbeelden en praktijkvideo’s. Zonder het maken van de e-learning kan je geen bijeenkomst volgen.

Bijeenkomsten: 2x 4 uur, gedurende 2 maanden

De twee klassikale bijeenkomsten bieden ruimte voor het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers. De trainer geeft een verdieping van de theorie en je bespreekt de (praktijk)opdrachten na.

Praktijkopdrachten: 11-16 uur

Je draait 3 maanden (gedurende de opleiding) bij voorkeur boventallig mee op jouw kinderopvanglocatie of buitenschoolse opvang. Op die manier leer je hoe het werk van pedagogisch medewerker in de praktijk ècht gaat.

Je voert praktijkopdrachten uit op de groep. Zo ga je het pedagogisch beleidsplan van jouw organisatie bestuderen, interactievaardigheden oefenen met kinderen, observeren en een zelfbedachte activiteit uitvoeren.

Hoewel er geen uren verplicht zijn voor de accreditatie, raden wij aan tijdens deze periode de BBL-stage uren te volgen. Dit zijn: 16 uur per week op het kdv en 12 uur per week op de BSO.

Wat je gaat leren

 • Je leert de 4 pedagogische doelen kennen en waarom jouw werk als pedagogisch medewerker zo belangrijk is.
 • Ook leer je over de algemene ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar en hoe je de ontwikkeling kan stimuleren.
 • Je leert observeren met diverse technieken en je leert vanuit verschillende pedagogische stromingen te kijken naar het beleid van de organisatie waar je werkt.
 • Daarnaast leer je meer over de 6 interactievaardigheden; dat gaat over hoe je omgaat met de kinderen op de groep. Deze bepalen voor een groot deel de pedagogische kwaliteit bij jou op de groep.

Wat heb je nodig

 • Een kinderopvangorganisatie waar je toegang hebt tot de groep voor het uitvoeren van opdrachten.*
 • Een ervaren collega (maatje) waar je jouw praktijkopdrachten mee bespreekt.
 • Een computer/laptop en een rustige ruimte waar je de webinar en de e-learning volgt.

Hoewel er geen uren verplicht zijn voor de accreditatie, raden wij aan tijdens deze periode de BBL-stage uren te volgen. Dit zijn: 16 uur per week op het kdv en 12 uur per week op de BSO.

PMIO
Je bent na het volgen van het webinar al deels intallig inzetbaar als pedagogisch medewerker, mits je een PMIO hebt. Lees hiervoor paragraaf 9.5 van de CAO kinderopvang. Heb je hier vragen over of twijfel je? Neem dan altijd contact op met het FCB.ver of twijfel je? Neem dan altijd contact op met het FCB.

Is een stageovereenkomst nodig?
Nee, omdat de opleiding maar een korte doorlooptijd heeft, is een officiële stageovereenkomst niet van toepassing. Het is aan de organisatie hoe dat juridisch geregeld wordt met de deelnemer. De startopdracht in de leeromgeving lijkt een beetje op een stageovereenkomst, waarin afspraken worden gemaakt met de pedagogisch coach. Een VOG is wel noodzakelijk, deze vraagt de kinderopvanglocatie aan.

Bij sommige kinderopvangorganisaties krijgen de deelnemers een (tijdelijk) contract in de functie van ‘pedagogisch medewerker in opleiding’, waarin slagen voor deze opleiding als voorwaarde is gesteld. Maak hier zelf met elkaar afspraken over.

Diplomacheck

Steeds meer diploma’s kunnen met een aanvullend bewijs voldoen aan de kwalificatie-eisen voor de functie van pedagogisch medewerker. Onze opleiding Pedagogiek 0-13 jaar is erkend door het FCB en geeft het benodigde certificaat om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

Wil jij weten of jouw diploma kwalificeert om onze opleiding te volgen?  Bekijk hieronder of die opleiding valt onder categorie A2 of B2. Alleen die diploma’s voldoen aan de instroomeisen van onze opleiding. A2 kwalificeert voor dagopvang en BSO, B2 kwalificeert voor BSO.

Advies FCB

Heb je na je diplomacheck toch nog een vraag, stuur dan een mailtje naar caokinderopvang@fcb.nl. Het FCB helpt je graag verder met passend advies.

Praktisch

Afwezig?

Het is niet mogelijk om een bijeenkomst te missen. Toch verhinderd bij de eerste bijeenkomst? Dan loop je vertraging op in jouw opleidingstraject. We proberen je zo spoedig mogelijk in een andere groep te plaatsen. Mis je de laatste bijeenkomst, dan volg je deze in een andere groep op onze locatie in Utrecht. We brengen in beide gevallen € 100,- administratiekosten in rekening.

Certificaat

Na het voltooien van alle onderdelen van deze opleiding ontvang je een FCB-erkend certificaat dat geldt als aanvullend bewijs op jouw diploma.

Heb je vragen?

Artikelen over deze opleiding

Contact

Incompany

Deze opleiding wordt ook incompany aangeboden. Hebben jullie liever 3 live bijeenkomsten in plaats van een online start met webinar? Dit kan. 
Neem contact met ons op voor een offerte op maat!

Vrijblijvende offerte aanvragen

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha

  Meer leren

  Taaltraining 3F voor pedagogisch medewerkers

  Heb jij of jouw medewerkers een taaltraining nodig om taalniveau 3F te behalen? Wil je met meer zelfvertrouwen de taaltoetsen maken? Vergroot je slagingskans met onze taaltraining speciaal voor pedagogisch medewerkers.

  Kinder EHBO + BHV

  Behaal je kinder-EHBO certificaat en je BHV-certificaat in slechts 1 dagdeel. Deze voldoen aan de eisen van de wet IKK.

  Baby’s in de kinderopvang

  Word babyspecialist en leer hoe je kunt bijdragen aan de veiligheid, de geborgenheid en de optimale ontwikkeling van de baby’s in jouw groep.

  Startdata Prijs Locatie
  Startdatum: 21 aug. 2024 tot 16 okt. 2024 Prijs: 795 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: wo. 21 aug. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 wo. 11 sep. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  • Bijeenkomst 2 wo. 16 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht
  Startdatum: 06 sep. 2024 tot 25 okt. 2024 Prijs: 795 Locatie: Eindhoven Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: vr. 06 sep. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 vr. 27 sep. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  • Bijeenkomst 2 vr. 25 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  Locatiegegevens:
  BCN Eindhoven
  Kennedyplein 204
  5611 ZT Eindhoven
  Startdatum: 11 sep. 2024 tot 06 nov. 2024 Prijs: 795 Locatie: Den Haag Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: wo. 11 sep. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 wo. 09 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Den Haag
  • Bijeenkomst 2 wo. 06 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Den Haag
  Locatiegegevens:
  Regus Den Haag - Centraal Station
  Koningin Julianalaan 10
  2595 AA Den Haag
  Startdatum: 12 sep. 2024 tot 31 okt. 2024 Prijs: 795 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: do. 12 sep. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 do. 03 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  • Bijeenkomst 2 do. 31 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht
  Startdatum: 18 sep. 2024 tot 13 nov. 2024 Prijs: 795 Locatie: Leiden Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: wo. 18 sep. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 wo. 16 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Leiden
  • Bijeenkomst 2 wo. 13 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Leiden
  Locatiegegevens:
  Golden Tulip Leiden Centre
  Schipholweg 3
  2316 XB Leiden
  Startdatum: 24 sep. 2024 tot 12 nov. 2024 Prijs: 795 Locatie: Alkmaar Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: di. 24 sep. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 di. 15 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Alkmaar
  • Bijeenkomst 2 di. 12 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Alkmaar
  Locatiegegevens:
  Hotel Alkmaar
  Arcadialaan 6
  1813 KN Alkmaar
  Startdatum: 27 sep. 2024 tot 01 nov. 2024 Prijs: 795 Locatie: Amsterdam Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: vr. 27 sep. 2024 00:00 - 19:00uur
  • Bijeenkomst 1 vr. 11 okt. 2024 09:00 - 13:00uur Amsterdam
  • Bijeenkomst 2 vr. 01 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Amsterdam
  Locatiegegevens:
  Aristo Amsterdam
  Teleportboulevard 100
  1043 EJ Amsterdam
  Startdatum: 16 okt. 2024 tot 04 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Eindhoven Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: wo. 16 okt. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 wo. 06 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  • Bijeenkomst 2 wo. 04 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  Locatiegegevens:
  BCN Eindhoven
  Kennedyplein 204
  5611 ZT Eindhoven
  Startdatum: 17 okt. 2024 tot 12 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Apeldoorn Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: do. 17 okt. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 do. 07 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Apeldoorn
  • Bijeenkomst 2 do. 12 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Apeldoorn
  Locatiegegevens:
  Toren Noord Apeldoorn
  Boogschutterstraat 1-43
  7324 AE Apeldoorn
  Startdatum: 22 okt. 2024 tot 03 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Amsterdam Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: di. 22 okt. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 di. 12 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Amsterdam
  • Bijeenkomst 2 di. 03 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Amsterdam
  Locatiegegevens:
  Aristo Amsterdam
  Teleportboulevard 100
  1043 EJ Amsterdam
  Startdatum: 23 okt. 2024 tot 04 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Bussum Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: wo. 23 okt. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 wo. 13 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Bussum
  • Bijeenkomst 2 wo. 04 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Bussum
  Locatiegegevens:
  Hotel NH Bussum Jan Tabak
  Amersfoortsestraatweg 27
  1401 CV Bussum
  Startdatum: 31 okt. 2024 tot 19 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: do. 31 okt. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 do. 21 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  • Bijeenkomst 2 do. 19 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht
  Startdatum: 01 nov. 2024 tot 13 dec. 2024 Prijs: 795 Locatie: Eindhoven Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: vr. 01 nov. 2024 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 vr. 22 nov. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  • Bijeenkomst 2 vr. 13 dec. 2024 09:00 - 13:00uur Eindhoven
  Locatiegegevens:
  BCN Eindhoven
  Kennedyplein 204
  5611 ZT Eindhoven
  Startdatum: 10 jan. 2025 tot 21 feb. 2025 Prijs: 795 Locatie: Utrecht Toon planning Inschrijven
  Lesdagen en tijden:
  • Bekijk het vooraf opgenomen webinar uiterlijk: vr. 10 jan. 2025 00:00 - 00:00uur
  • Bijeenkomst 1 vr. 31 jan. 2025 09:00 - 13:00uur Utrecht
  • Bijeenkomst 2 vr. 21 feb. 2025 09:00 - 13:00uur Utrecht
  Locatiegegevens:
  Kans Kwadraat
  Mereveldlaan 33
  3454 CA Utrecht