Opleiding Baby’s in de kinderopvang – voor als je (nog) niet met baby’s werkt

149 exclusief btw

Inschrijven

In het kort

Werk je nog niet met baby’s, maar wil je toch Baby’s in de kinderopvang volgen? Dat kan!

Baby’s vragen om een andere benadering dan dreumesen, peuters en schoolkinderen. Deze opleiding is daarom speciaal gemaakt voor iedereen die wil leren om met baby’s te werken in de kinderopvang en die dat op dit moment nog niet doet. Deze opleiding helpt je hierbij. De opleiding is een aanvulling op het geldige diploma waarmee je nu op de groep mag werken.

Werk jij bijvoorbeeld op de peuter- of BSO groep en wil je graag de overstap maken naar de babyopvang? Of wil je je kennis en ervaring over baby’s vergroten en daardoor de mogelijkheid hebben om ook vanaf 2025 op de babygroep te kunnen staan? Volg dan deze online opleiding en voldoe aan de IKK-eis.

Online leren in je eigen tempo

Praktijkvideo’s, herkenbare dilemma’s en inspirerende foto’s

Opdrachten die je uitvoert met het jongste kind uit jouw groep

Behaal je IKK-certificaat

Persoonlijke feedback van pedagogisch experts op jouw opdrachten

“Het is fijn dat door deze opleiding pedagogisch medewerkers op de babygroep kunnen bijspringen die normaal niet met baby’s werken.”

Karin – Vestigingsmanager kinderopvang

Programma

Je leert optimale ontwikkelkansen voor de baby te creëren in een emotioneel veilige omgeving. Naast de wet- en regelgeving komen 6 thema’s aan bod:

De ontwikkeling van baby’s

 • Je ontdekt hoe het brein en het lichaam van een baby zich ontwikkelen
 • Welke ontwikkelingsgebieden er zijn
 • Hoe stimuleer je de ontwikkeling van een baby

Communicatie met baby’s

 • Waarom is goed contact met baby’s belangrijk
 • Wat is van belang is bij het contact met baby’s?
 • Welke vormen van aanraking er zijn en hoe deze invloed hebben op het contact tussen jou en de baby?

Spelactiviteiten met baby’s

 • Je ontdekt wat het belang is van spel voor de ontwikkeling van de baby
 • Hoe kan jij de kwaliteit van het spel positief beïnvloeden?
 • Welk speelgoed en welke activiteiten aansluiten bij de behoeften van de baby?

Groepsorganisatie

 • Je leert wat groepsorganisatie is.
 • Groepsorganisatie toepassen in jouw werkpraktijk
 • Welke dilemma’s kom je tegen en hoe ga je hiermee om?

Leefomgeving van baby’s

 • Je leert waarom een goede leefomgeving belangrijk is voor baby’s,
 • Aan welke kenmerken een goede groepsruimte voor baby’s moet voldoen.
 • Hoe de pedagogische visie de inrichting van een groepsruimte bepaalt.

Samenwerken met ouders

 • Je leert waarom samenwerken belangrijk is.
 • Wat houdt een wederzijdse samenwerking in?
 • Hoe stem je de zorg voor een baby af met elkaar?
 • De wenperiode: waarom is wennen belangrijk?
 • De overdracht tijdens het halen en brengen.
 • Hoe je omgaat met botsende belangen?

Praktisch

Werkwijze

Je gaat eerst zelfstandig aan de slag met de theorie in de online cursus en de afsluitende kennistoets. Hiervoor moet minstens een 7,5 worden gehaald, daarna ga je aan de slag met de praktijkopdrachten. Er is één herkansing van de kennistoets mogelijk. De praktijkopdrachten sluiten aan bij de zes thema’s van de opleiding. Deze worden van persoonlijke feedback voorzien door de beoordelaars van Kans².

Certificaat

Na afronding van de e-learning, de kennistoets en de praktijkopdrachten ontvang je het IKK-erkende certificaat ‘Baby’s in de kinderopvang’. Hiermee voldoe je aan de IKK-eisen die vanaf 2025 gelden om op een babygroep te mogen werken.

Studiebelasting

Online cursus en toets (5,5 uur) | Praktijkopdrachten (20 uur, dit is 3 uur meer dan de reguliere versie van de opleiding) Herkansingstoets is mogelijk (½ uur)

Let op: de nakijktermijn voor de praktijkopdrachten is 4-6 weken. Hier is in het schema rekening mee gehouden. Je ontvangt een bericht zodra je opdrachten zijn nagekeken. Je hebt 12 maanden toegang tot de opleiding.

Praktijkopdrachten voor wie nog niet met baby’s werkt

In deze opleiding ‘Baby’s in de kinderopvang’ gaan we er vanuit dat je weet hoe je in de basis een baby verzorgt. Denk aan een luier omdoen, flesvoeding maken, etc. Deze onderwerpen komen dan ook niet aan de orde.

Voor de emotionele veiligheid van baby’s is een vast gezicht op de groep erg belangrijk. Jij bent op dit moment (nog) niet het vaste gezicht voor de baby. Daardoor kan je de reguliere praktijkopdrachten niet uitvoeren zoals de baby de fles geven, verzorgen of op bed leggen. Ook al weet je hoe je dit in theorie moet aanpakken.

De praktijkopdrachten in deze opleiding zijn daarom speciaal aangepast. Je gaat oefenen met het jongste kind van jouw eigen groep en gaat dit vergelijken met een collega die baby’s opvangt.

Wie heb je nodig?

 • Collega pedagogisch medewerker van je eigen groep (1 uur in totaal)
 • Collega pedagogisch medewerker die al met baby’s werkt (stage-collega) (1 uur in totaal)
 • Begeleider (pedagogisch coach of leidinggevende) (1,5 uur in totaal)

Begeleider

De begeleider speelt een belangrijke rol in jouw leerproces; deze volgt jouw ontwikkeling in de praktijk, stimuleert en inspireert. Het gaat er immers om dat de opgedane kennis en inspiratie terugkomt in jouw handelen. Van die toepassing profiteert de baby pas écht. Samen met de begeleider bespreek je de praktijkopdrachten, het plan van aanpak en de leerdoelen. Zodat je ook na afronding van de opleiding aan jouw persoonlijke doelen met baby’s gaat werken.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop of tablet met Google Chrome. De opleiding is niet te volgen op een telefoon.
 • Adobe Reader (PDF)
 • Voor de praktijkopdrachten heb jij een ‘begeleider’ nodig die jouw leerproces ondersteunt met feedback. Bijvoorbeeld een pedagogisch coach of leidinggevende.
  Samen bespreken jullie de praktijkopdrachten en jouw Plan van aanpak. Zodat jij ook na afronding van de opleiding aan jouw persoonlijke doelen met baby’s kan werken. Dit kost ongeveer 20 minuten per praktijkopdracht.
 • Groep met babyopvang om jouw praktijkopdrachten uit te voeren.

Meer uit de opleiding halen?

Startbijeenkomst

Wil je goed aan de e-learning Baby’s in de kinderopvang beginnen? Maak een vliegende start met het team en een bevlogen Kans² trainer met een startbijeenkomst. Hierin leer je werken met de online cursus en de praktijkopdrachten.
(Online) bijeenkomst van 2 uur

Kick-off voor de pedagogisch coach

Tijdens het maken van de praktijkopdrachten speel je als pedagogisch coach ook een rol voor de deelnemer. Hoe ziet deze rol er precies uit en hoe kun je jouw deelnemer(s) optimaal  begeleiden? Wij vertellen je er graag over bij de online kick off voor de pedagogisch coach.
Online bijeenkomst van 2 uur

Verdiepende babytraining voor jouw team na de IKK-scholing

Ga in een incompany babytraining aan de slag met één of meerdere thema’s: de ontwikkeling van hersenen, emoties, taal, spel en motoriek en de inrichting van een babyruimte. En blijf op de hoogte in je functie als babyspecialist!
Liever zelf deze training verzorgen? Dat kan! Onze babytrainingen zijn ook af te nemen als pakket voor de pedagogisch coach. Lees meer

Ook interessant

Babies in daycare

Spreek je Nederlands maar denk en leer je in het Engels? Dan is deze versie van de baby-opleiding geschikt voor jou! Ook hiermee behaal je jouw IKK-erkend certificaat.

Baby-opleiding met Kans² begeleiding

Weinig tijd voor de begeleiding van de deelnemer? Dan is dit iets voor jullie organisatie! Een interactieve praktijkbijeenkomst voor deelnemers met een pedagogisch beoordelaar van Kans².

Contact

Inhoudelijke vragen? Mail of bel ons voor vrijblijvend advies: info@kanskwadraat.nl of telefonisch: 030-878 48 81.

Incompany

Meer dan 12 deelnemers aanmelden of de opleiding combineren met een verdiepende bijeenkomst met een trainer? Neem dan contact met ons op.

Ervaar het zelf met onze gratis demo!

Wil jij je pedagogisch medewerkers opleiden in het werken met baby’s maar weet je nog niet hoe? Twijfel je of online leren wel iets voor hen is? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe de opleiding eruit ziet? Neem een kijkje in de demo. Vraag deze hieronder aan.

Vrijblijvende offerte aanvragen

  Organisatie

  Jouw naam

  Naam training/opleiding

  Aantal deelnemers aan de training

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Korte beschrijving van jouw vraag

  Neem de validatiecode over
  captcha